2016: To tolvere på ekstratur

På langtur med Serie 3  Jaguar V12 /Daimler Double Six – kan det bedre bli? Kjærnet ser ut til å trives både med bilene og damene!

Etter et meget interessant besøk på Flyg-vapenmuseet i Linköping på søndagen tok de fleste fatt på hjemturen via en sørligere rute enn den vi alle kjørte dagen før. Imidlertid fikk fire av oss, nemlig Nils og Solveig i sin vakre og strøkne 1989 Daimler Double Six samt Dina og jeg i vår nyinnkjøpte 1981 XJ12 H.E., lyst til å utforske litt mer av Sveariket.

Vi fortsatte turen
på flotte landeveier og koselige småveier i vakre og idylliske Götaland. Nils og Solveig overnattet på Elite Stora Hotellet i Jönköping sentrum, mens Dina og jeg kjørte direkte til Tranås, en kjent og kjær by for oss, ettersom vi hadde fritidsbolig der i mange år. Vi overnattet på på gode, gamle Åberg Hotel i byens vakre hovedgate. Etter en innholdsrik frokost i hver vår by, møttes vi mandag formiddag foran hotellet i Jönköping og satte først kursen til byen Skara, nordvest for Jönköping.

Skaras katedral
Selv om Skara er relativt liten, har den en stor og vakker katedral med to tårn, ikke ulik den større Nidarosdomen. Katedralen var tilfeldigvis åpen og vi var så heldige å bli invitert til å delta på en mini-andakt, just for us, hovedsakelig i regi av gamlepresten på 87 år. En uforglemmelig opplevelse! Etter byvandring og lunsj på et velduftende konditori i gågaten i Skara, fortsatte kjøreturen til Vänersborg, en koselig by i sydenden av Vänern, Sveriges største innsjø. Deretter var det dags for hjemreise, først på E20 og så på RV 47 via Trollhättan, kjent for sine sluser, og Uddevalla, i middelalderen en norsk by ved navn Oddevald. Vi dro videre nordover på E6, Nils og Solveig hjem til Langhus, Dina og jeg til Fredrikstad, vårt bosted siden i fjor vår.

Vidunderlige langtursbiler
Begge bilene klarte turen på nesten 100 mil på tre dager med glans. XJ12 Serie 3 er vidunderlige langtursbiler, lettkjørte, raske og meget komfortable. Bensinforbruket, kanskje den minste av alle utgifter på en gammel Jaguar, endte på 1,25 for begge, slett ikke verst for 12-sylindre og nesten 300 hester, og med opptil 120 km/t på motorvei. Takk for en herlig tur og hyggelig samvær! • Tekst og foto: Stig Moltu-Jacobsen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *