2016: Engelsk lanolin mot rust

Matti Funderud får takk av formann Helge for sit interessante rust-show. Alle ekte anglofile fikk et bedre selvbilde i og med at det bare er engelsk sau som lager god nok lanolin til rustbehandling! Norsk sau er altså ikke bra nok …

Den populære frasen «sauer er ålreite dyr» gjelder nå også på bilfronten. På medlemsmøtet på Frysja 10. februar fikk vi en aha-opplevelse da Matti Funderud tok oss med inn i lanolinoljens fete verden. Matti har gjennom åra behandlet hulrom og understell på over 40.000 biler. Han startet på gården i Eidsberg i Østfold i 1988, der han nå har fire løftebukker i verkstedet. Nylig åpnet bedriften filial i Østre Aker vei 205 i Oslo, der broren er daglig leder. Det begynte med bruk av sagkjedeolje som antirustmiddel, nå er det full satsning på naturbasert lanolinolje, som utvinnes av saueull. «Rett og slett fordi den er best!»

Med natur mot natur
Rust er naturens egen nedbytningsprosess, så derfor er det kanskje ikke så rart at den bekjempes best med naturens egne midler? Lanolinolje har vært brukt med hell av den amerikanske marinen, og ved oljeinstallasjoner i Nordsjøen. Den møter moderne krav til miljøvennlighet samtidig som den både smører og beskytter. «Glem WD40 og CRC», sier Matti. «Omtrent en fjerdedel av kundene sier det dunster litt ‘sau’ et par uker av bilen, men i det store og hele er det lite luktplager ved en komplett antirustbehandling. Og så går det kjapt. Vi går over hele bilen din mens du venter. Den ekstremt penetrerende evnen gjør at vi slipper å steame eller sandblåse flater for at olje skal komme til.»

Gjør mest der det synes minst
«Antirustbehandling er svært viktig på steder vi ikke ser» fortsetter Matti. «I kriker og kroker, platefalser og skjøter, innvendig i dører og hulrom. Har bilen belegg av tidligere løsemiddelbaserte midler, virker lanolinen oppfriskende og trenger inn i små sprekker og hull. Ved å gjenta behandlingen ca hvert annet år, får vi maksimal beskyttelse. For noen år tilbake preparerte vi tre biler med lanolinolje på den ene sida og tradisjonell olje på den andre. Det viste seg etter en tid at lanolinoljen var best. Vi har også fått mange gode responser fra verksteder og kunder. På vår hjemmeside har vi lagt ut referanser og prisliste.» Hos Funderud er det også mulig å kjøpe spraybokser med Fluid Film, til all-round smøring og rustbehandling. Den er fin til hengsler og dørstoppere.

Anglofil lanolinolje er best!
Og hva mener vi med det? For det første er denne oljen produsert i San Fransisco, USA. Og for det andre viser det seg at engelsk sau gir den beste lanolinen for dette formålet! Da blir det så ‘anglisk’ som det går an, så vi får ta det som enda et hint om at dette er et antirustmiddel i særklasse for våre Jaguarer. Det ble et fint møte der Matti tok oss med til produsenten Fluid Film i San Fransisco via video, og det ble en del spørsmål og svar slik det pleier. Synd at bare 15 møtte opp denne kvelden, for dette var matnyttig og interessant. Når det i dag er 40.000 forhandlere i det etterhvert svært miljøbevisste USA som selger dette middelet, sier det sitt. Og fem prosent av den totale lanolinoljeproduksjonen selges nå i Norge – til Funderud Anti-rust og 14 andre norske antirustbedrifter. Matti fikk Jaguar-kopp og Jaguaren og kalender som takk for en fin kveld. Mer info på www.antirust.no eller www.osloantirust.no.
• Reportasje: Åsmund Lindal.

Sur jobb: Matti sprayer en bil for NRKs filmteam. At Fluid Film lukter som et islandsk sauefjøs er en faktor som vel bør nevnes – men lukta avtar etter to-tre uker.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *